Czynniki ryzyka
Z powodu niewielkiej liczby zachorowań na nowotwory jelita cienkiego trudne jest zidentyfikowanie czynników zwiększających ryzyko wystąpienia tej choroby. Poznane dotychczas czynniki ryzyka to przede wszystkim dziedziczone zespoły genetyczne, takie jak:
- rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP),
- dziedziczny rak jelita grubego bez polipowatości (HNPCC) – zespół Lyncha II,
- zespół Peutz-Jeghersa.
U pacjentów z rozpoznaniem rodzinnej polipowatości gruczolakowatej, czyli rzadkiej choroby genetycznej, w której jelito całe usiane jest polipami, względne ryzyko wystąpienia raka jelita cienkiego jest ponad 300% większe niż w populacji ogólnej i jest to główna przyczyna zgonu u chorych po wcześniejszym usunięciu jelita grubego z tego samego powodu. U tych pacjentów można rozważyć wykonanie profilaktycznego usunięcia dwunastnicy.
Do wystąpienia raka jelita cienkiego predysponuje również:
- wcześniejsze zachorowanie na raka jelita cienkiego lub grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna, czyli długotrwałe, ciężkie zapalenie występujące w tej części układu pokarmowego,
- celiakia (choroba trzewna),
- wiek; ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem, ponad 85% zachorowań odnotowuje się po 50. roku życia,
- palenie tytoniu, spożywanie alkoholu,
- dieta.