Czynniki ryzyka
Czynniki ryzyka to wszystkie sytuacje, które mogą (choć nie muszą) prowokować powstanie tego nowotworu. Najważniejszymi czynnikami predysponującymi do powstawania mięsaka Kaposiego są zespoły wtórnych niedoborów odporności, czyli stany, w których z różnych przyczyn ludzki układ odpornościowy nie spełnia swojej funkcji.
Zespół nabytego niedoboru odporności (AIDS – w przebiegu zakażenia wirusem HIV) prowadzi do powstania najczęstszej epidemicznej postaci mięsaka Kaposiego, natomiast postać jatrogenna(czyli na skutek leczenia bądź jego komplikacji) powstaje średnio po 15-30 miesiącach od przeszczepu narządowego lub szpiku kostnego. Jest to skutek długotrwałego i intensywnego leczenia immunosupresyjnego – obniżającego odporność biorcy przeszczepu, aby ten go nie odrzucił.
U osób bez niedoborów odporności nowotwór występuje głównie u mężczyzn powyżej 50-70. roku życia, zamieszkujących lub pochodzących z regionów śródziemnomorskich, Bliskiego Wschodu i Europy Wschodniej (głównie pochodzenia arabskiego i żydowskiego) – tzw. postać klasyczna.
Obserwuje się również endemiczne (na ograniczonym obszarze geograficznym) występowanie mięsaka Kaposiego w Afryce Centralnej, gdzie choroba dotyczy dzieci i dorosłych z przewagą mężczyzn. U osób dorosłych zazwyczaj ma przebieg powolny, natomiast u dzieci rozwija się dynamicznie, powodując uogólnione zajęcie węzłów chłonnych.