Typy morfologiczne
Mięsaki stanowią niejednolitą grupę składająca się z ponad 50 różnych podtypów związanych z wyjściowym pochodzeniem tkankowym. Najczęściej rozpoznawanym typem jest mięsak pleomorficzny, czyli wielopostaciowy, a następnie tłuszczakomięsaki (liposarcoma). Do mięsaków zalicza się również między innymi:
- mięsaki gładkokomórkowe (leiomyosarcoma) z komórek mięśni gładkich,
- maziówczaki złośliwe (sarcoma synoviale) z komórek tworzących błony maziowe w stawach,
- mięsaki naczyń krwionośnych z pericytów (hemangiopericytoma malignum), czyli z komórek występujących w naczyniach krwionośnych, pełniących funkcję miedzy innymi ich wzmacniania,
- mięsaki naczyń krwionośnych (angiosarcoma),
- włókniakomięsaki (fibrosarcoma),
- guzy podścieliska przewodu pokarmowego (gastrointestinal stromal tumor).
Z terapeutycznego punku widzenia, mięsaki możemy podzielić na trzy grupy: mięsaki pleomorficzne (czyli inaczej wielopostaciowe), wrzecionowatokomórkowe (nazwa od kształtu komórek) i drobnokomórkowe. W przypadkach mięsaków pleomorficznych i wrzeciowatokomórkowych najistotniejszym elementem leczenia jest leczenie skojarzone (operacyjne usunięcie ogniska choroby oraz ewentualna radioterapia uzupełniająca), natomiast przy rozpoznaniu mięsaka drobnokomórkowego należy zastosować również chemioterapię z uwagi dużą wrażliwość tych nowotworów na ten rodzaj leczenia.